Három kategóriában is bajnokavatás történt Sopronban

Szent-Andrássy Márk újabb férfi egyéni bajnoki címe mellett Takács Flóra bezsebelte a női páros és a vegyes páros bajnoki címeket Sopronban.

A Sopronban rendezték meg az Országos Pickleball Bajnokság 3. fordulóját. A „Szelek szárnyán” névre keresztelt forduló igazán parázs összecsapásokat és rendkívüli izgalmakat, továbbá 3 számban is bajnokavatást hozott.

Nézzük mi is történt Magyarország első 8 pályán lebonyolított pickleball versenyén:

Férfi páros 4.0: A racketlon világbajnokságok dobogóin rendszeresen megforduló Sákovics/Sebesi kettős a csoportmeccsek során előbb a Komáromi fivéreket forgácsolta szét (11-5), hogy aztán a nézők némi meglepetésére (persze őket ez nem lepte meg) a bajnoki címvédő Bőhm/Takács kettős „állásait” kuszálják úgy össze, hogy Bőhmék azt sem tudják, hol vannak (11-9). A másik két csoportban egyedül a Szent-Andrássy/Kinál – Komócsin/Kétszeri meccsen volt izgulni való. Utóbbi páros ugyanis majdnem csodát tett. Mivel azonban „Gin” inkább visszamászott a lámpásba, mintsem teljesítse Komócsinék kívánságát, így 12-10 lett Márkéknak. Az elődöntőbe végül némi negyeddöntős barangolást követően sikerült az egész nap indiszponáltan játszó Bőhméknek beverekedniük magukat, de ott néhány labdamenet erejéig most sem sikerült komoly ellenállást kifejteni a vadászbombázókat meghazudtoló Szent-Andrássyék ellen (11-5). A másik ágon Tarrék remekül hatástalanították Sákovics és Sebesi „fű alatt érkező bombáit”, így zsinórban másodszor is döntőt játszhattak (11-7). A döntőre a Miklós/Tarr kettősnek most nem sikerült megtalálni az elixírt Szent-Andrássy ellen, így nem maradt más hátra, mint gratulálni a Szent-Andrássy/Kinál kettősnek a megérdemelt győzelemhez. A bronzmeccsen Bőhmék kicsit felszívták magukat, így visszavágtak a VASBALL-os Sákovicséknak megtartva ezzel bajnoki reményeiket. Az utolsó fordulón óriási csata várható, hiszen abszolút nyílt a küzdelem az élen állók között.

Női páros 4.0: Csökkentett létszámú kihívókkal érkezett a női páros mezőnye, hogy megtorpedózza Takács Flóra és Felsőbüky Klára megkoronázását. Az összesen 4 párost számláló mezőnyben az előző fordulóban „Kapitánnyá” kinevezett Flóra, csapatával előbb a Jármer/Falusiné (11-3), majd pedig a Cseténé/Müllerné (11-4) páros „csapatait zavarta szanaszét”. A másik esélyes páros (Turmezey/Szeli) kicsit nehezebben vette ugyan a kezdeti akadályokat, de végül makulátlan mérleggel masírozott a „döntőbe”. Nem tudjuk, hogy a Nyugati szél vagy mi okozta Szeli Fruzsiék vesztét, de most nem tudták hozni az Andocson megtapasztalt rendkívül magas színvonalú játékukat. Ez pedig nem eredményezhetett mást, mint a vártnál simább Takács F./Felsőbüky győzelmet. Ezzel a győzelemmel pedig Felsőbüky Klára harmadszor, míg Takács Flóra életében először lett magyar bajnok női páros kategóriában. A bronzmeccsen a Mecsek lejtőin nevelkedett kardforgatók közül végül a budapesti idegenlégióssal kiegészült Jármer/Falusiné kettős diadalmaskodott Cseténé és Müllerné (13-11) nagy bánatára.

Női egyéni 4.0: Szakács Enikő már a verseny előtt meglepte a mezőnyt, de nem úgy, ahogy ezt sokan várták. Történt ugyanis, hogy Enikő nem nevezett a versenyre, így matematikailag sem tudja már megvédeni tavaly elhódított trónját. A szabadon maradt királyság legfőbb várományosa Takács Flóra volt a forduló előtt, ugyanis elég lett volna neki egy második hely, hogy junior kora ellenére királynővé koronázzák egyéniben is. A kellően rutinos Turmezey Luca és a másik junior korú soproni üdvöskénk, Szeli Fruzsina ezt azonban másképp gondolta. Olyannyira, hogy mindketten szinte „lefújták” a pályáról Flórát. Luca és Fruzsi annyira domináltak a Flóra elleni mérkőzésükön, hogy úgy megbillent a pálya, mint ahogy a Balaton vízszintje szokott viharos szél esetén. A két „domináns” csatáját végül Luca nyerte (11-4), így ugyan megizzadt Cseténé (11-8) ellen, de teljesen megérdemelten gyűjtötte be első aranyérmét. Mivel Cseténé nem tudott nagy ellenállást kifejteni a sziporkázó juniorok ellen, így Fruzsi lett a második, Flóra pedig a harmadik. Ennek az eredménynek mi nézők örülhetünk a legjobban, hiszen nyílt sisakos küzdelem várható a szeptemberi utolsó fordulóban.

Férfi egyéni 4.0: Sokat gondolkodik az ember fia, hogy vajon milyen felütéssel lehet kezdeni újra és újra a 4.0-s férfi egyéni kategóriát. Dobjuk fel, hogy újra meg újra vitézek serege kel útra, hogy Szent-Andrássy királyt, sőt már nem is királyt, hanem császárt és seregét porba tiporják? De hát ez már rém uncsi!  A könyökünkön jön ki! Mert mindig ez van! Jönnek, aztán mennek! Szent-Andrássy meg mindig nyer! Ezért úgy döntöttünk, hogy az elején leírjuk, hogy igen Szent-Andrássy újból nyert (egyedül Takács A. elleni negyeddöntőjében izgulhatott picit), ezzel pedig óriási eredményt elérve zsinórban negyedszer is ő a férfi egyéni magyar bajnok (Le a kalappal előtte, tényleg! Ilyen hosszú sorozata senkinek nincs és nem is volt a pickleball hazai történetében).

Aztán meg beszélünk inkább a vert seregről, mert ott azért izgalmas helyezkedések voltak a soproni fordulóban. Ott volt ugyanis a mezőnyben többek között a visszatérő „gyere-gyere!!! felkiáltásokkal operáló” Havasi, az újonc „eddig kb. 10 órát pickleballozó” Divós, a szintén újonc „jól áll a kezében az ütő” Sebesi, a bólyi „sokat fejlődő szépfiú” Budás, a sokszor „magával perlekedő” Tarr, a „gyorsan időt kérek, hogy visszamenjen a pulzusom” Takács. Szintén ütőt ragadott a „csendes, de halálos pontosságú harmadik ütést ütő” Komáromi Rudi, a mindig magabiztos „tuti, hogy én nyerek” Melléthei, a „hívjuk fel a Zolit a büféből, mikor lesz meccsem – zsíros kenyér specialista” Kinál, vagy az edzője által csak „lustinak” becézett Miklós. Itt volt még a civilben jogász Boda Miki is (Neki nem adtunk jelzőt – jobb a békesség… 😀 :D).  Ennyi nagy név között a tavalyi ezüstérmes Kinál már a csoportban elvérzett. Majdnem erre a sorsra jutott Havasi is, aki szoros csatában verte Sebesit (11-9). A B csoportban egy körbeverésnek köszönhetően már a továbbjutásnak is rendkívüli módon örült Miklós és Divós is (Komáromi Rudi nüanszokkal maradt le a legjobb 8-ról). Ne feledkezzünk meg róla, hogy Boda meg verte Takácsot. A negyeddöntők legizgalmasabb mérkőzése az elején beharangozott Takács A. – Szent-Andrássy összecsapás volt, ahol amíg volt szufla Attila vezetett (8-7). A Padovában is látott „soha nem adom fel” Szent-Andrássy visszajött és nyert 11-8-ra. Az elődöntőkben Havasi fél tucat rontott szervájának is köszönhetően nem tudta két vállra fektetni az újonc Divóst, aki köszönte szépen a „dedikált ajándékokat” és bemasírozott a döntőbe. A másik ágon a Budás – Szent-Andrássy mérkőzésről a Padlásból ismert „fényév távolság” című dal jutott eszünkbe (0-11). Budás ugyan jó úton halad hátránya ledolgozásához, de nem lesz könnyű befogni Márkot. A döntő sima volt, de így is 2 boldog ember fogott kezet a mérkőzés végén. Szent-Andrássy makulátlan mérlegének és újabb bajnoki győzelmének, míg Divós csodás bemutatkozásának örülhetett. A bronzmeccsen Budás volt a motiváltabb, biztosan hajtotta a Bóly Press-es hírnév. 

Vegyes páros 4.0: Vasárnapra állítottak még egy fokozatot a szélgépen, így a szombatinál még jobban meg kellett küzdeni a játékosoknak az elemekkel. A vegyes páros 4.0-s kategória az egyik legizgalmasabb az egész bajnokságban, hiszen eddig a Bőhm és Szent-Andrássy nevével ellátott párosok nyertek egy-egy fordulót. Az andocsi fordulóban „robbanós cukorka” módjára szintén éremesélyesnek lépett elő a Szeli Fruzsi/Miklós Laci kettős is. Egy nagy névtől azonban búcsút inthettünk, hiszen ahogy írtuk Szakács Enikő nem nevezett a versenyre, így Takács Attila pár híján kiszállt az érdemi versengésből. A csoportmérkőzések nagyjából egy természetfilmhez hasonlítottak, nem sok meglepetés történt ugyanis. Egyedül a „ragadozóként” feltűnő Boda/Müllerné kettős hozta rá a frászt a nyugodtan „legelésző” Szent-Andrássy/András kettősre. De aztán Márk elővette jobbik énjét és „hazazavarta” az éhen maradt bólyi farkasokat. Ki kell még emelni a hazai pályán játszó Szeli házaspárt, akik első 4.0-s versenyükön rögtön két andocsi bajtársat ütöttek el a továbbjutástól. Halkan azért jegyezzük meg, hogy a Szeli családi párbajt Fruzsiék nyerték. A negyeddöntőkben aztán olyan történt, ami ritkán szokott. A Budás/Falusiné bólyi kettős 0-6-ról feltámadva parázs meccset nyert meg Szent-Andrássyék ellen (12-10). A nézők vastapssal díjazták mindkét páros teljesítményét. A többi negyeddöntő igazán simára sikerült, így Felsőbüky/Komáromi Rudolf – Budás/Falusiné, illetve Bőhm/Takács F – Miklós/Szeli F. elődöntőket rendeztek. A bravúrgyőzelemből érkező Budásék ezen az összecsapáson is jól tartották ugyan magukat, de Felsőbükyék megtalálták az üres helyeket, így végül 11-9-re nyertek. A másik elődöntőben Bőhmék végig rendkívül koncentráltak voltak, így a kevésbé jó taktikát választó Miklóséknak nem sok esélyük volt a döntőbe jutásra (11-5). A döntő menetét a pöty-pötyi-felad-lecsap, pötyi-pötyi-felad-lecsap „gyermekdallal” is lehetne jellemezni, hiszen néhány dinkelés után Klári általában kicsit magasabbra adta a labdát, melyet Zoli kíméletlenül megbüntetett. Ha ez a taktika nem vált be, akkor Flóra és Zoli valósággal szétbombázta Komáromi Rudi fonákját. Ez pedig azt eredményezte, hogy Bőhmék az első forduló után a harmadik fordult is megnyerték. Mivel Szent-Andrássyék végül ötödikként futottak be, így egy fordulóval a vége előtt Takács Flóra a női páros után a vegyes páros kategóriában is felért a csúcsra. A bronzmeccsen nyertek Miklósék, így komoly versenyfutás várható az utolsó fordulóban az ezüstért.

A „Szelek szárnyán” című sorozatunk 1 hét múlva folytatódik a 3.0-s és a junior kategóriákkal.

03_Pickleball-OB-összesített-2023 Sopron

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.