Országos Pickleball Bajnokság 1. forduló

Május 7-8-án kezdődött meg az idei Országos Pickleball Bajnokság 4 fordulós versenysorozata. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Somogy megyei Andocs adott otthont az első fordulónak. A 2021-es 30 fő után idén 51 fő fogott ütőt, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk a bajnokok kilétéhez.

Nézzük mi is történt a hétvégén az egyes kategóriákban:

Női egyéni: Mivel Felsőbüky Klára 3-szoros egyéni bajnoknőnk az idén nem indul egyesben, így az volt a kérdés, hogy a bólyi/andocsi rutin vagy a budapesti/soproni/andocsi fiatalság kerekedik felül. A csoportmeccsek során a rutinos Falusiné és Cseténé úgy játszottak a fiatalokkal, mint macska az egérrel, így nyerte meg könnyedén csoportját mind Falusiné, mind pedig Cseténé. De a Tom és Jerry-ből tudjuk, hogy a végén többnyire Jerry kerül ki győztesen, így meg sem lepődtünk azon, hogy a junior korú Takács Flóra szenzációs játékkal Falusinét az elődöntőben (15-10), Cseténét pedig a döntőben (15-13) verte meg, elhódítva ezzel a győztesnek járó aranyérmet és 100 pontot. Az erejével teljesen elkészülő Falusiné elöl végül Kurtz kaparintotta meg a bronzérmet (7-11). 

Dobogósok: 1. Takács F. (Fair-way), 2.Cseténé (Bóly), 3.Kurtz (Andocs),

Női páros: Sokan odaadták volna előzetesen a forduló aranyát a Felsőbüky/Jármer kettősnek. Nem volt köztük azonban a Csillag/Leidli N. páros. A kimondottan jó csuklóval megáldott Csillag és a mindig fürge Leidli N. ugyanis maximális erőbedobásra késztette a fair-wayes lányokat. A Komáromi Róbert kezei formálódó duó rendkívül közel volt a győzelemhez és csak Jármer Erika stabilitásának köszönhetően szenvedtek minimális vereséget. A harmadik hely sorsa nüanszokon múlott a Falusiné/Hoffmanné bólyi, a Kétszeriné/Komócsinné valamint a junior korú Tarr Sára/Takács F. páros között. Végül nyert az összeszokottság és az andocsi csapat egy bronzéremmel is gazdagodott.

Dobogósok: 1. Felsőbüky/Jármer (Fair-way), 2. Csillag/Leidli N. (Andocs), 3. Komócsinné/Kétszeriné (Andocs),

 Férfi egyes: A továbbra is veretlen kétszeres címvédő Szent-Andrássy Márknak most 19 kihívója akadt. A 4 db 5 fős csoport körmérkőzései többé-kevésbé az előzetes várakozásoknak megfelelően zajlottak. Az elmúlt időszak legtöbbet fejlődő férfi játékosa címre pályázó Takács Attila Kínál elleni győzelmével, valamint a játékkal fél éve ismerkedő Kacskovics András Tarr Sándor elleni lehengerlő játékával borult csupán némileg a papírforma. Érdekesség volt még a szerb Boris Nedic játéka, aki csoportjában csupán Havasitól kapott ki, így szintén bejutott a legjobb 8 közé. A negyeddöntők legizgalmasabb összecsapása a tavalyi ezüstérmes Kínál és bronzérmes Havasi csatája volt, ahol Havasi hiába vezetett 9-6-ra végül a mérkőzést egy pillanatig fel nem adó Kínál 11-9-cel jutott a Kacskovics elleni elődöntőbe. A másik ágon Takács A. simán verte Nedicet, így a Komócsint szintén magabiztosan legyőző Szent-Andrássyval nézhetett farkasszemet a következő körben. Az első elődöntőn Takácsnak a saját bevallása szerint sem volt semmi esélye Szent-Andrássy ellen, így maradt neki a bronzmeccs. A másik oldalon Kacskovics a korán összeszedett tetemes hátrányát ledolgozva 13-13-ra is állt Kínál ellen. Kínál remekül időzített időkérése után végül 15-13-mal ő lépett tovább a döntőbe. A döntő nagyon nehezen indult, sokáig 0-0 volt a képzeletbeli eredményjelzőn. Ezt követően lassan csordogált a mérkőzés, mígnem Szent-Andrássy magához ragadta a kezdeményezést és legszorosabb mérkőzésén 15-9-cel újabb aranyérmet zsebelhetett be. A bronzmeccsen a 2 fair-wayes játékos presztízs meccsét a valamivel pihentebb Takács nyerte Kacskovics nagy bánatára. A tavalyi bronzérmes Havasi Nedic előtt bejött 5-iknek, míg a 2 andocsi nehézbombázó Komócsin és Ignácz 7. és 8. helyen. Fontos kiemelni a bólyi újoncokat, akik véleményünk szerint törnek még borsot a nagyok orra alá. A soproni gigászoknak ezen a napon kevesebb szerep jutott, így az alsó házban végeztek.

 Dobogósok: 1. Szent-Andrássy (Ludovika), 2. Kínál (Ludovika), 3. Takács A. (Fair-way)

Férfi páros: Az előzetes esélyeket figyelembe véve 4-5 párosnak is reális esélye volt a dobogó legmagasabb fokára lépni. Ennek megfelelően a 12 párosból a legjobb 4-be a Bőhm/Takács A., a Havasi/Zalai, a Szent-Andrássy/Kínál és a Komócsin/Komáromi Róbert kettős jutottak el. Azt tegyük azért hozzá, hogy Komócsinék nagyon megizzadtak a Vidus/Leidli G. páros elleni negyeddöntőben és csupán minimális különbséggel nyertek.

Az elődöntőkben a vártnál simábban győztek Bőhmék Zalaiék ellen (15-9), valamint Kínálék Komócsinék ellen (15-8). A 15 pontig tartó döntő elején Bőhmék vették magukhoz a kezdeményezést és elhúztak 11-6-ra. Amikor már mindenki azt hitte, hogy sima lesz a döntő, akkor Kínálék előkaptak valamit a varázsdobozból, valamint Bőhméken is előjöttek a fáradtság jelei, így 13-13-mal fordultak a felek a végjátékra. Ezt követően csupán Kínálék tudtak pontot szerezni, így állandó partnerét (Takács Miklós térdsérüléssel bajlódik) Szent-Andrássyra cserélve Kínál 2 év után újabb aranyérmet szerzett férfi párosban. A bronzmeccsen Komócsinék vezettek ugyan, de a Havasi/Zalai kettősnek sikerült fordítani és megszerezni a bronzérmet.

Dobogósok: 1. Szent-Andrássy/Kínál (Ludovika), 2. Bőhm/Takács A. (Fair-way), 3. Havasi/Zalai (Fair-way),

Vegyes páros: A 11 párost 1 db 5-s és 1 db 6-os csoportba sorsolták a szervezők. Mivel azonban a Szent-Andrássy/András kettős az utolsó pillanatban visszalépett, így 2 db 5 fős csoportban küzdöttek a felek az elődöntőbe jutásért. A „halál” csoportnak keresztelt „A” jelű „quintett” minden mérkőzése a túlélésről szólt. Ez legjobban a címvédő Felsőbüky/Komáromi Rudolf kettősnek sikerült, hiszen mindegyik mérkőzésüket behúzták. A csoport második helyéért Jármer Erika Komáromi Róbert oldalán, Takács Flóra édesapja Takács Attila oldalán volt sokáig versenyben. Aztán nevető harmadikként körbeverésnek köszönhetően a Leidli Nikolett/Vidus Zoltán kettős jutott a legjobb 4-be, kiütve ezzel mind a Takács családot, mind pedig Jármerékat. A másik csoportban simább volt a felállás, mert a Tarr család mellett a Leidli testvérek jutottak tovább. Az elődöntőben Leidliék Felsőbükyéket kapták Luca nagy bánatára. Felesleges volt azonban az aggódás, mert Leidliék kihasználták a sokat hibázó Felsőbükyék gyengébb teljesítményét és magabiztosan jutottak a döntőbe. A Leidli családi döntőhöz az kellett, hogy Niki és párja is abszolválja az elődöntőt Tarrék ellen. Végülis ez viszonylag simán 15-10-tel meg is történt, így hazai közönség előtt Leidli családi döntőt rendeztek. A döntőben a fiatalabb Leidli testvérek akarata érvényesült, így megérdemelten szerezték meg életük első aranyérmét. A bronz meccsen győzött a rutin, így Felsőbükyék idén is bronzzal kezdték a szezont.

Dobogósok: 1. Leidli L./Leidli G. (Andocs), 2. Vidus/Leidli N. (Andocs), 3. Felsőbüky/Komáromi Rud. (Fair-way),

Junior egyéni: A női egyéni győztes Takács Flóra vágott neki egyértelmű esélyesként a jövő generációjának kiírt junior kategóriának. A 16 év alatti fiúk és 18 év alatti lányok összevont versenye azonban nem ment ennyire simán. Remek labdamenetek és a végéig kiélezett mérkőzések jellemezték a kategóriát. Elég csak Püspök Patrik és Takács Vince párharcát megemlítenünk, ahol Patrik 8-2-re is vezetett, végül mégis fejet kellett hajtania Vince előtt (11-9). Ugyanilyen volt Takács Flóra és Tarr Sára összecsapása is, ahol utóbbi 9-8-ra vezetett mikor is megsérült és fel kellett adni az összecsapást. Fontos kiemelnünk Szeli Lénárdot is, aki ebben a kategóriában is letette névjegyét.

Dobogósok: 1. Takács F. (Fair-way), 2. Takács V. (Fair-way), 3. Tarr Sára (Sopron),

Open egyéni: Először került kiírásra a kategória, hogy a kezdő és „fontolva haladó” játékosok is élvezhessék a játék és a versenyzés örömét. A 6 fős mezőnyben együtt versenyeztek kicsik és nagyok, hölgyek és urak. A kiegyensúlyozott „szenior” ágon Holper Judit és Matuz József jutottak az elődöntőben Petrovics Zsuzsa nagy bánatára, a „juniorokkal” tűzdelt másik ágon körbeverés alakult ki, így jobb pontkülönbségének köszönhetően Kissné mellett Szeli Lénárd örülhetett a továbbjutásnak. Kunos Viktória hiába verte Kissné-t sajnos nem juthatott tovább.

Az elődöntőben Holper rutinjának és okos játékának köszönhetően magabiztosan verte Szelit, míg a másik ágon az Open páros kategóriában együtt induló Matuz-Kissné ki-ki meccsét remek szerváinak is köszönhetően Matuz nyerte.

Az igazán kiélezett döntőn Holper kihasználta Matuz fáradságát, így szoros csatában 11-7-re nyert. A bronzmeccsen Szeli visszavágott a csoportban elszenvedett vereségért, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Dobogósok: 1. Holper (Andocs), 2. Matuz (Fair-way), 3. Szeli Lénárd (Sopron),

Open páros: 5 páros adta le nevezését a kategóriába, mely rendkívül kiélezett mérkőzéseket hozott. Elég csak annyit mondani, hogy minden párosnak legalább egy győzelme volt, illetve a későbbi győztes az ország 2 végéről frissen összeállt Szeli (Sopron)/Tárnokyné (Bóly) kettős minimális különbséggel (11-9, 12-10, 12-10) tudott csak felülkeveredni az Árvai/Kunos, A Végh/Huber és a Matuz/Kissné kettősökön. A második helyezett a hazai Püspök/Kétszeri kettős lett, akik csak egymás elleni eredmény alapján tudták megelőzni a rendkívül lelkes Végh/Huberné kettőst.

Dobogósok: 1. Tárnokyné/Szeli (Bóly/Sopron), 2. Kétszeri D./Püspök (Andocs), 3. Végh/Huberné (Andocs),

Végre újra elkezdődik!

Kicsik és nagyok, fiatalok és „örök fiatalok” óriási izgalommal porolják le a versenycipőt, veszik elő az ilyen-olyan gyógykenőcsöt, számolgatnak, hogy hány váltó mezt vigyenek, pakolnak be a hátizsákjukba, mert holnap újra elkezdődik az Országos Pickleball Bajnokság.

Május 7-8-án idén is Andocson indul az OB, ahol minden eddiginél több, összesen 8 kategóriába lehetett nevezni. Az új kategóriáknak és a folyamatos bővülésnek köszönhetően minden elképzelést felülmúlva 52 fő adta le a nevezését (csak érdekességképpen tavaly az első fordulón 30 fő ragadott ütőt).

Nézzük részletesen az esélyeket:

  • Női egyes: Három egyéni bajnoki címmel a zsebében Felsőbüky idén kihagyja az egyest. Így megnyílik az út a feltörekvő fiatalok (Takács Flóra, Tarr Sára, Leidli Luca)), valamint a bólyi „teniszen nevelkedett” (Falusi, Máy, Hoffmann) triumvirátus előtt. Persze ne írjuk le az andocsi pickleball „műhelyben” nevelkedett játékosokat sem, hiszen Csillag, Leidli Nikolett, Kétszeriné, vagy akár Kurtz is bármikor odaérthet a mezőny elejére.

  • Női páros: A tavalyi bajnok Felsőbüky/Jármer kettős a legesélyesebb az aranyra (főleg Jakab visszavonulása után), de azért egy-két pár okozhat meglepetést. Kiemelt figyelemmel kísérjük a frissen összeállt junior Takács/Tarr párost, hogy vajon mire jutnak a rutinos párosok ellen.

  • Vegyes páros: 11 páros adta le nevezését az első fordulóra. Tavaly „kaotikus” eredmények születtek (minden fordulót más nyert), vagy úgy is mondhatjuk, hogy kiegyensúlyozott volt a mezőny. Az első fordulóban foghíjas lesz a csapat, így 2-3 pár közül kerülhet ki a győztes, de egy-egy meccsen bármi megtörténhet.

  • Férfi páros: Ugyan vannak nagy hiányzók (Takács Miki sérülésből lábadozik), illetve néhányan betegségből/sérülésből alig tértek vissza, de így is talán minden idők egyik legizgalmasabb versenyére van kilátás. A többszörös egyéni bajnok Szent-Andrássy összeállt Kínállal, Bőhm a Szilveszter Kupa megnyerése után is Takács Attilával indul. A soproni, bólyi párosok is rohamosan közelítenek az élbolyhoz. Sötét lóként ott van a szerb Nedic/Apic, valamint a Kacskovics/Komáromi Rudolf párosban is van fantázia. Az állandóságot a tavalyi bajnokok Komáromi Robiék és Havasi Balázsék képviselik. Rettentően kíváncsiak vagyunk, hogy mi történik a hétvégén.

  • Férfi egyéni: A továbbra is veretlen Szent-Andrássy Márk az első fordulóban 19 kihívót kapott. Soha nem volt még ekkora érdeklődés egyik versenyszám iránt sem. A 4 db 5 fős csoportból már a továbbjutás sem lesz egyszerű, hiszen csak az első kettő jut tovább. Az esélylatolgatásba ennél a kategóriánál nem megyünk bele, elég legyen csak annyi, hogy Márknak idén rendkívül nehéz dolga lesz, ha meg akarja védeni bajnoki címét.

  • Junior egyéni: Takács Flóra, Takács Vince és Tarr Sára versenyfutását ígéri a kategória, de Püspök Patrik és Szeli Lénárd is kiénekelheti a sajtot az esélyesek szájából.

A szervezők idén először „Open” kategóriában is indítanak egyéni és páros küzdelmeket. A játék öröméért nevező kalandorok között megtalálunk junior és szenior korú játékosokat is.

Az idei Bajnokság nem jöhetett volna létre a Marczibányi téri Sportcentrum, Andocs község, Sopron város, az ACSI logisztika, az Amadeus River Cruises, az EPR Group, Alpok Medical támogatása nélkül!

Köszönjük

Pickleball – Játék mindenkinek 

1%-os SZJA felajánlás a hazai pickleball fejlődéséért

Örömmel értesítünk benneteket, hogy 2022-ben a hazai pickleball egyik zászlóshajója a Fair-way SE is jogosult a 2021-es személyi jövedelem adótok 1 %-ára. Ahhoz, hogy ezeket az 1 %-okat megkaphassuk és a hazai pickleball fejlődésére fordíthassuk, mindenkinek (persze csak annak, aki ezt a támogatást szeretné odaadni az egyesületnek) nyilatkozni kell. A 2021-es évre vonatkozó nyilatkozat már elérhető a NAV rendszerében. A nyilatkozat leadásához NEM kell megvárni az adóbevallást, az már most is benyújtható. Mellékelek egy segédletet, mely iránytűként szolgálhat a nyilatkozat beadásához. (lásd lent)

Kérlek Benneteket, hogy ha lehetőségetek van (és szeretnétek is odaadni), akkor ezzel a felajánlással is támogassátok a hazai pickleball fejlődését. Továbbá azt is nagyon megköszönnénk, hogy ha másokat is erre bíztatnátok.

Fair-way SE, 1 százalék