Szent-Andrássy 2 arannyal és 1 ezüsttel az OB legeredményesebb játékosa

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer 2022-es Országos Pickleball Bajnokság. Annak is volt egy utolsó, legeslegutolsó fordulója Budapesten a Marczibányi téri Sportcentrumban. Az ország különböző településeiről (Bólyból, Sopronból, Mohácsról, Dunaharasztiból és még sorolni is sok lenne honnan) jöttek a pickleball királylányok és királyfiak, hogy megszerezzék a dobogó legfelső fokát és királynővé, illetve királlyá koronázva fejezzék be az idei pickleball idényt. A rekordot jelentő 63-as létszámú sereg az alábbi ütközetek után elfogyasztotta a királyi mézes- mustáros, lecsóval és zsíros kenyérrel megspékelt lakomát Komoland hercegének felajánlásával.

Női egyéni:
A hideg, időben és viharos szélben is felforrósodott a hangulat, hiszen parázs mérkőzéseket tartogatott a kategória. Kezdjük csak rögtön az első mérkőzéssel, ahol Takács Flóra némi meglepetésre megverte a legnagyobb bajnokesélyes Szakácsot (11-6). A második fordulóban a dobogóért harcoló Szeli F. és Cseténé csatáját előbbi nyerte (12-10) egy kimondottan izgalmas mérkőzésen. Fruzsit ez annyira feldobta, hogy lendületből „lépett át” Takács Flórán, aki ezzel elveszítette bajnoki álmait, hiszen Szakács két győzelemmel (Kétszeriné ellen 11-6, Cseténé ellen 11-5) bebiztosította dobogóját, azaz a bajnoki címét. Ezt követően Enikőnek sikerült két vállra fektetnie Szelit is. Mivel azonban az utolsó fordulóban a rendkívül taktikusan játszó Falusiné nyert ellene, így csupán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Második lett Takács Flóra, míg első a soproni üdvöske Szeli Fruzsina. A mezőny színvonalát mutatja, hogy egyik játékos sem nyerte meg az összes meccsét és minden játékosnak volt legalább egy győzelme.
Dobogósok: 1. Szeli F. (Sopron), 2. Takács F. (Fair-way), 3. Szakács (Ludovika),
Összetett: 1. Szakács, 2. Takács F, 3. Szeli F.

Női páros:
Ugyan nem olyan régóta uralkodik a női páros trónján a Jármer Erika/Felsőbüky Klára (Fair-way) kettős, mint II. Erzsébet néhai brit királynő tette ezt, de azt már a forduló előtt bebiztosították, hogy újabb egy évvel tovább maradhat fejükön a „női páros birodalmi” korona. Jármer Erika, így csupán a trónjáról nézte, ahogy a második/harmadik helyért öldöklő csatát vívnak egymással a Csillag/Leidli és Takács F./Szakács párosok. A csoportban Takácsék nyertek viszonylag simán. A másik csoportban már izgalmasabb volt, ahogy Felsőbüky királynőnk Kristály Erikával kiegészülve megizzad már a továbbjutásért is (hiszen csak körbeverésnek köszönhetően jutottak tovább Kétszerinéék előtt, Falusinéék nagy bánatára). Az elődöntő aztán túl nagy falat volt már, hiszen hiába jöttek fel 0-11-ről, 15-11-re kikaptak Csiilagéktól. A másik ágon, szoros meccsen most Szakácsék voltak a jobbak Komócsinnéék nagy bánatára. A döntőben revansot vehetett volna az andocsi kettős a csoportmeccsen elszenvedett vereségért, de 15-12-re kikapott, így idén először a Takács F./Szakács páros örülhetett a győzelemnek.
Dobogósok: 1. Takács F./Szakács E. (Fair-way/Ludovika), 2. Csillag/Leidli (Andocs) 3. Kristály/Felsőbüky (Fair-way),
Összetett: 1. Felsőbüky/Jármer (Fair-way), 2. Csillag/Leidli, 3. Takács F./Szakács E.,

Férfi egyéni:
Szent-Andrássy Márknak egyszerűen csak a legjobb 4-be kellett kerülnie ahhoz, hogy 2020 és 2021 után idén is ő legyen a férfi egyéni győztese. Ebben azonban a dobogóra pályázó Mátyus, Kínál, Takács, Havasi, Tarr ötös fogat mellett a későbbi férfi páros győztes Nedic és Radjenovic is próbálta megakadályozni. A csoportmeccsek során a legnagyobb meglepetést Komáromi Rudolf vitézi menetelése okozta, ugyanis elütötte Mátyust a legjobb 8-tól (11-8) és Havasitól is csupán meccslabdáról (8-10-ről) kapott ki. A „B” csoportban váratlanul győzött a szerb hercegség, így Nedic jutott tovább Miklós és Komócsin elől elhappolva a csoport második helyét. A másik két csoportban nem volt meglepetés, hiszen egyrészt Szent-Andrássy és Tarr, valamint Radjenovic és Kínál jutott tovább. A negyeddöntőkben a mérkőzés feléig úgy nézett ki, hogy az ihletett formában játszó Komáromi Rudi lehet az, aki udvari bolond mintájára megtréfálja Szent-Andrássy „királyt”, ugyanis 7-1-re vezetett a bajnoki címvédő ellen. A szenzációs csata akkora érdeklődést keltett a nézők között, hogy szinte felborult a Marczibányi tér, hiszen az egész királyi udvar a IV-es pálya környékén ólálkodott. Végül Márk első hazai veresége még várat magára, hiszen 15-8-ra megfordította az állást és nyerte meg az idei összetettet is. A többi negyeddöntőben előbb Havasi radírozta le Tarr-t a pályáról, majd Radjenovic végezte ki nagyon simán Nedicet a szerb külön csatában. A legizgalmasabb meccset Takács Attila és Kínál Zoltán vívta, ahol végül előbbi győzött (15-12) életben tartva dobogós reményeit. Az elődöntők folyamán Takács óriási előnyt lapátolt össze Havasi ellen, azonban a mentálisan most nagyon erős Balázs meg tudta fordítani a meccset (15-12). A másik ágon a már friss bajnok átmasírozott szerb riválisán (15-6), hogy készülhessen idei sokadik döntőjére. A döntőben Szent-Andrássy már teljes nyugalommal, teher nélkül tudott játszani, így szinte minden bejött neki Havasi ellen. A nézők így sajnos egy egyoldalú meccset láthattak (15-7). A bronz meccsen Takács már nem tudott felpörögni, így Radjenovic 2 éremmel térhetett haza Szerbiába.
Az összetettet Szent-Andrássy idén is makulátlan mérleggel nyerte (rajta kívül Szent-Andrássy távollétében csak Mátyus tudott idén fordulót nyerni). Második helyezett Márk csapattársa Kínál Zoltán, aki csupán jobb soproni eredményének köszönhetően verte meg a harmadik Havasit.
Dobogósok: 1. Szent-Andrássy (Ludovika), 2. Havasi (Fair-way), 3. Radjenovic (Szerbia)
Összetett: 1. Szent-Andrássy (Ludovika), 2. Kínál (Ludovika), 3. Havasi (Fair-way)


Férfi páros:
Egyszerű volt a képlet, hiszen ha a Bőhm/Takács Attila kettős nyer, akkor ők a bajnokok. Míg ha Szent-Andrássyék nyernek ismét, akkor Márk férfi párosban is bajnoki aranynak örülhet. A csoportküzdelmek első összecsapásain döntőnek is beillő összecsapást láthattak a nézők, hiszen a Havasi/Gagán kettős egészen meccslabdáig jutott a favorit Szent-Andrássy/Kínál páros ellen. Márkék 8-10-nél sem remegtek meg és végül 15-13-ra hozták a meccset. A másik oldalon Bőhmék rendkívül megszenvedtek Nedicék ellen. A többi csoportmeccs sem volt nagyon sima, hiszen Vidus és Kétszeri L. ihletett formában játszott és csak nüanszokon múlott, hogy nem nyertek meccset. A másik csoportban Bőhmék mögött nagy volt a tülekedés, de végül Nedicék értek oda a másik továbbjutó helyre, pedig sokat vártak a nézők a bólyi Mátyus/Boda illetve a fair-wayes Komáromi Rudolf/Miklós László kettőstől is (Nedicék előbbieket 11-9, utóbbiakat 11-7-re verték). Az elődöntőben Bőhmék extázisban játszottak Havasiék ellen, így 15-4-gyel jutottak döntőbe. A másik ágon óriási meglepetésre a szerb páros legyőzte Szent-Andrássyékat (15-5), így kaparva ki Bőhméknek a bajnoki aranyat. A versenykiírás szerint ugyanis a külföldi játékosok nem kapnak pontot, így döntős szereplésükkel Bőhmék gyűjtötték be a forduló győztesének járó 100 pontot, ezzel pedig bajnoki aranyukat. A döntő ettől függetlenül igazi ki-ki meccs volt. Az elején ugyan elmentek a szerbek, de végül Bőhméknek sikerült 13-12-re fordítani. Itt azonban megakadtak, így 15-13-mal a Nedic/Radjenovic kettős nyerte meg a fordulót. Az összetettben pontazonosság után a soproni forduló eredménye döntött, ahol a Bőhm/Takács Attila kettős volt jobb.
Dobogósok: 1. Nedic/Radjenovic (Szerbia), 2. Bőhm/Takács A. (Fair-way) 3. Szent-Andrássy/Kínál (Ludovika),

Összetett: 1. Bőhm/Takács A. (Fair-way) 2. Szent-Andrássy/Kínál (Ludovika), 3. Havasi/Komáromi Róbert/Komócsin (Fair-way/Andocs)

Vegyes páros:
Két győztes fordulóval a hátuk mögött természetesen Szent-Andrássy és András volt a legnagyobb esélyes a végső győzelemre ebben a kategóriában. A matek itt is könnyű volt, mert ha Izáék bejutnak a legjobb 4 közé, akkor tuti bajnokok. Az esélyesek mellett nevezett az eseményre a vegyes specialista (idén 2 nemzetközi versenyt nyerő) Bőhm Zoli, aki most Szeli Fruzsinával az oldalán próbálta megtréfálni a mezőnyt. Továbbá összeállt a női egyéni bajnok és a korábbi vegyes páros bajnok Zalai Zsolt is. A csoportmeccsek során óriási meglepetésre a bajnoki aranyért is versenyben lévő Vidus/Leidli kettős nem jutott tovább, hiszen az ihletett formában játszó Komócsin házaspár és a rendkívül jó párost alkotó Miklós/Kristály kettős is előttük végzett. A többi kvartettben az esélyesek jutottak a legjobb 8 közé. Mivel azonban Takácsék jelentős hátrányról (2-9-ről lett 12-10) fordítottak Bőhmék ellen, így a negyeddöntőben rögtön egy pikáns Szent-Andrássy/András – Bőhm/Szeli F. párharc alakult ki. A negyeddöntő elején Márkék simán szerezték a pontokat elhúzva 5-1-re. Ott azonban jelentős fordulat állt be, hiszen egyrészt Fruzsiék remek taktikát kidolgozva magukra találtak, másrészt pedig Izáék elbizonytalanodtak. Így végül Bőhmék 15-7-tel masíroztak tovább az elődöntőbe. Ahol a szintén bajnoki aranyra ácsingózó Felsőbüky/Komáromi Rudolf kettős várt rájuk, akik vért izzadva nyertek csupán (15-13) a szenzációs napot kifogó Miklós/Kristály kettős ellen. A másik két elődöntőben előbb Takács Attila és Flóra fektette simán két vállra Komáromi Robit és Jármer Erikát (15-6), majd pedig a Zalai/Szakács kettős verte a vártnál simábban a Komócsin házaspárt (15-2).
Az elődöntőkben izgalmas csatákat láthatott a szépszámú nagyérdemű, hiszen Zalaiék 15-12-re tudták felülmúlni az elsőre esélyesebbnek tűnő Takács családot. A másik ágon simának indult ugyan a meccs, hiszen Bőhmék jelentős előnnyel fordultak, azonban megremegtek a kezek és a lábak, így csupán minimális különbséggel jutottak tovább Fruzsiék (15-13). Ezzel eldőlt, hogy Márk és Iza tavalyi bronzérmét idén aranyra cseréli (Szent-Andrássy király mellé András Izabella királynét is megkoronázták) letaszítva ezzel Felsőbükyéket a dobogó második fokára. A bronz meccsen az ezüstös Kláriék nyertek az összetett bronzérmes Takácsék ellen. A döntőben Szeli Fruzsi rendkívül lapos ütéseinek illetve Bőhm lecsapásainak köszönhetően a Bőhm/Szeli kettős örülhetett Zalai és Szakács nagy bánatára (15-7). Ezzel pedig Bőhm Zoli, most Szeli Fruzsina oldalán idei harmadik vegyes páros győzelmét ünnepelhette. Fruzsi a felnőtt női aranya mellett szerzett vegyes párosban is egy aranyat.
Meg kell említenünk újoncainkat is ugyanis rendkívül jó volt nézni a Takács Vince/Fekete Dóra, valamint a Fodor Kriszti/Berki Gergő kettős játékát is. Látni fogjuk még őket szerintünk versenyen.
Dobogósok: 1. Bőhm./Szeli F. (Fair-way/Sopron), 2. Zalai/Szakács E. (Fair-way/Ludovika) 3. Komáromi Ru./Felsőbüky (Fair-way),
Összetett: 1. Szent-Andrássy/András (Ludovika), 2. Komáromi Ru./Felsőbüky (Fair-way), 3 Takács A./Takács F. (Fair-way),

 

Junior egyéni:
Annak ellenére is erős mezőny gyűlt össze a junior kategóriában, hogy sem Takács Flóra, sem pedig Szeli Fruzsina nem indult a versenyen. Ott volt ellenben a fiatal kora ellenére is jelentős tenisz múlttal rendelkező Schmidt Ádám Bólyról. Az állandó résztvevők (Szeli L., Takács V., Püspök) mellett újra ott volt a rendkívül sokat fejlődő Szőrös Mátyás is. Az erősségre jellemző, hogy mindenkinek volt legalább egy győzelme és egy veresége is. Történt ugyanis, hogy Püspök Patrik az első fordulóban nyert Schmidt ellen (11-8). Több meccset nem nyert már Patrik (mentségére legyen mondva az open páros kategóriával párhuzamosan rendezett kategóriában nem sok ideje maradt pihenni). Mivel Takács Vince 2 szoros meccsen nyert riválisai ellen (Szeli ellen 11-9, Szőrös ellen 11-8), illetve Schmidt is megnyerte meccseit, így Takács és Schmidt játszhatott a forduló győztesének járó 100 pontért. Ez a meccs Schmidtnek jött össze jobban, így egymás ellene eredmény alapján, ő lett az első Takács Vince és Szeli Lénárd előtt. A negyedik helyet Püspök elleni győzelmével Szőrös szerezte meg, így Püspök hiába verte meg egyedüliként a későbbi győztest, be kellett érnie az 5. hellyel. Összetettben az már korábban eldőlt, hogy Takács Flóra lesz a bajnok. Mivel Szeli Fruzsina nem indult, így Takács Vince már a forduló előtt tuti ezüstérmesnek mondhatta magát. Lénárd bronzérmével végül megelőzte nővérét és összetettben is az ő nyakába akaszthatták a bronzot.
Dobogósok: 1. Schmidt Á. (Bóly), 2. Takács V. (Fair-way), 3. Szeli L. (Sopron)
Összetett: 1. Takács F (Fair-way) 2. Takács V. (Fair-way), 3. Szeli L. (Sopron)

Open egyéni:
A kategóriában a legfiatalabb induló Szeli Lénárd küzdött meg a rutinos rókákkal. Sajnos a szél nem kedvezett Lénárdnak, így a szenior korú játékosok egymás között döntötték el a dobogó sorsát. A versenyre ütőt cserélő Matuz Józsi szerváival nehezen tudtak mit kezdeni a szélben, így Józsi makulátlan mérleggel kaparintotta meg az aranyérmet. Egyedül Szeli Lénárdnak sikerült valamelyest megszorítani. A kategóriában újonc Szabó házaspár közül a teniszes múlttal rendelkező Miklósnak jött ki jobban a lépés, aki felesége „lenullázása” (11-0) után felléphetett a dobogó második fokára. A harmadik helyre végül az a Fábián Beáta jött be, aki ezen a hétvégén csak addig tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal, míg „el nem fogyott a szufla”. A végén a szép számú nézősereg láthatott még egy igazán izgalmas Szeli Lénárd – Szabó Anna összecsapást, ahol győzött a fiatalság (11-9), de a meccs végi ölelkezésből látszott, hogy Anna is rengeteg élménnyel távozik a versenyről.
Dobogósok: 1. Matuz (Fair-way), 2. Szabó M. (Budapest), 3. Fábián (Budapest),


Open páros:
Páros kategóriára összeálltak a dobogósok, így a Szabó Miklós/Fábián Beáta kettős, valamint a Matuz József/Szabó Anna páros is aranyesélyessé lépett elő. Persze itt volt most, mint ahogy az összes fordulóban, a mindig bombaerős Püspök/Kétszeri Dániel kettős is, hogy az ő nyakukba kerüljön az arany. A mezőny teljessége érdekében 2 újonc párost is avattunk. Az egyik a nagyapa unoka Falusi/Schmidt kettős, illetve a csupán néhány héttel ezelőtt ütőt ragadó Ripszám/Ballun női páros is.
A verseny a várakozásoknak megfelelően zajlott, hiszen az elején Püspökék álomrajtot vettek és legyőzték legnagyobb riválisaikat. A Schmidt/Falusi kettős némi meglepetésre legyűrte a Szabó M./Fábián vegyes párost (11-9), így jól felkeverték az állóvizet. És ha ez a „kavarás” nem lett volna elég, akkor jöttek Ripszám Ildikóék és Falusiék legyőzésével (11-8) végleg „összeturmixolták” az esélyeket. A Szabó házaspár külön csatájában most is Miklós lehetett a boldogabb, hiszen 11-8-ra nyertek Annáék ellen. Végezetül Püspök Patrikék megszenvedtek ugyan Falusiék ellen (13-11), de hibátlan mérleggel állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Második helyre csupán az egymás elleni eredmény alapján Szabó Miklósék „jöttek be”, Matuz Józsi és Szabó Anna nagy bánatára, akik így egy bronzzal gazdagodhattak. A másik két párosnak sincs oka a csalódottságra, hiszen mindketten egy- egy győzelemmel fejezték be a küzdelmet.
Dobogósok: 1. Püspök/Kétszeri D. (Andocs), 2. Szabó M./Fábián (Budapest), 3. Matuz/Szabó A.(Budapest)

Pickleball-OB-összesített-2022

A hétvégén új pickleball bajnokokat avat Magyarország

Sok-sok izgalom, serlegek, díjak, zsíros kenyér, tárcsás hús és lecsó várja a hétvégi pickleball OB 4., egyben utolsó fordulójára készülő hazai játékosokat.

A rekordnak számító 63 fő részvételével zajló kétnapos budapesti versenyen az is eldől, hogy 2022-ben kik lesznek a hazai pickleball bajnokok. Nézzük az esélyeket:

Női egyes: 6 fő adta le nevezését a versenyre. Köztük legnagyobb esélye az eddig 2 fordulót nyerő Szakács Enikőnek (Ludovika) van. Enikő, ha dobogón végez, akkor 2022 női egyéni bajnoka is lesz. Mellettük még Cseténének (Bóly), Takács Flórának (Fair-way) és Szeli Fruzsinának (Sopron) van esélye az összetett győzelemre.

Női páros: A tavalyi bajnok Felsőbüky/Jármer (Fair-way) kettős már Sopronban megvédte címét. A már biztos első páros nem is indul ebben a formációban, ugyanis Felsőbüky Kristály Erika mellett próbálja távol tartani magát a „kitchentől”, míg Jármer a vegyes párosra koncentrál. Az összetettben az biztos, hogy a fair-wayes győzelem mellett lesz andocsi dobogós is, de a Szakács/Takács kettős egy nagy hajrával még az ezüstre is befuthat.

Férfi páros: Az összetett szempontjából nagyon egyszerű a képlet, hiszen ha a Bőhm/Takács A. páros nyer (Fair-way), akkor ők a bajnokok. Szinte az összes többi esetben Szent-Andrássy Márk és Kínál Zoltán (Ludovika) lesz az aranyérmes. Az biztos, hogy a mezőny bivalyerős, hiszen Havasi összeállt a rendkívül impozáns tenisz múlttal rendelkező Gagán Dániellel (Fair-way), illetve Komáromi Rudi és Miklós László (Fair-way) is együtt küzd majd a minél jobb helyezésért. Aztán még nem is beszéltük a szerb kettősről, illetve az ismét összeállt Komáromi Róbert/Komócsin andocsi párosról.

Férfi egyéni: Olyannyira sima a dolog, hogy nem is lehet fogadni Szent-Andrássy Márk (Ludovika) bajnoki címére, ugyanis ha Márk bejut az elődöntőbe, akkor biztosan magyar bajnok ismét. Mögötte óriási a tömörülés: a matematikusok dörzsölik a tenyerüket, tépkedik a hajukat, hogy az összes lehetőséget végigszámolva megmondják, hogy kinek mekkora az esélye (Főleg úgy, hogy 19 fővel indul a kategória). Mivel azonban még nem végeztek a számításokkal, így számunkra megjósolhatatlan, hogy ki fog a dobogó 2. és 3. helyére befutni. Ami biztos, hogy a Hungarian Openen terített betlit bemutató Kínál Zolinak (Ludovika), illetve a soproni fordulót nyerő bólyi Mátyus Ferencnek van a legnagyobb esélye rá.

Vegyes páros: Mondani sem kell, hogy a legnagyobb esélye a győzelemre itt is a Szent-Andrássy névvel fémjelzett párosnak van. András Izabellával az oldalán lehet háromszoros bajnok Márk. Ha Izáék elődöntőt játszanak szombaton, akkor tuti elsők. 17 pár ragad azonban ütőt szombaton, így elég sok minden borulhat. Főleg a második és harmadik hely lesz szerintünk érdekes, hiszen 4 páros is szinte azonos pozícióból rajtol a dobogó 2. és 3. fokára. A jól megszokott párosok mellett kíváncsian várjuk, hogy a jó nevű Zalai/Szakács páros valamint a vegyesben idén 2 nemzetközi tornát is nyerő Bőhm Zoli mire megy Szeli Fruzsival az oldalán.

Junior: Az már biztos, hogy az utánpótlás közül Takács Flórát koronázzák királynővé vasárnap. A második és harmadik hely azonban még nyitott, ugyanis Szeli Fruzsi és Takács Vince öldöklő csatát folytat még érte. A 8 fős mezőnyben Püspök és Szeli Lénárd mellett található egy bólyi újonc is. Kíváncsian várjuk, hogy vajon Schmidt összekuszálja-e a szálakat. Továbbá újra nevezett Szőrös és Berky is. Izgalmas összecsapások lesznek az biztos.

 

Ahogy eddig, most sem rendeznek „Open” kategóriát a legidősebb versenyző, Matuz József (Fair-way) és a legfiatalabb Szeli Lénárd (Sopron) nélkül. Józsi és Lénárd a Fair-way SE ERASMUS + programjában résztvevő szenior korú játékosokkal (Szabó M., Szabó A., Fábián) csatázik majd.

Párosban is színpadra lép a Szabó házaspár (Anna Józsival, míg Miklós Fábián Beával indul), a leglelkesebb Püspök/Kétszeri D. „open páros”, valamint 2 bólyi érdekeltségű párost is újoncként köszönthetünk. Egyrészt a Falusi/Schmidt kettős másrészt pedig a mindössze néhány alkalmat maga mögött tudó Ripszám/Ballum kettős is pickleballos ünneplőbe öltözik a hétvégén.

A szombati versenynapot követően lecsóval, illetve tárcsás hússal látják vendégül a játékosokat a szervezők. Vasárnap a „We are the champion” nagysikerú Queen dal mellett a Hungarian Openen bevált zsíros „deszka” lesz a sláger.

Várunk mindenkit szeretettel!