Szent-Andrássy Márk beszámolója a remek eredményt hozó spanyol Openről

A Spanish Open-en jártunk

 

2021.09.03-05. között került megrendezésre a Spanish Open névre hallgató Pickleball torna, amelyre Havasi Balázs és jómagam utaztunk ki. A magyar játékosok közül elsőként merészkedtünk nemzetközi vizekre, így fogalmunk sem volt arról, mire számítsunk, milyenek lesznek az ellenfelek, a körülmények.

A több mint tíz ország pickleball játékosainak részvételével zajló verseny szeptember 3-án, pénteken a férfi és női egyes küzdelmekkel vette kezdetét. Érdekes volt látni, hogy bár a nevezésnél minden játékosnak meg kellett neveznie, hogy milyen kategóriában szeretné megmérettetni magát (Open, Advanced és Intermediate kategóriák kerültek meghirdetésre, melyek közül mi az Advanced szintre lőttük be magunkat), a szervezők valamennyi férfi egyesben indulni szándékozó játékost összeboronáltak, és 6 db 6 fős csoportot hoztak létre. A csoportokon belül mindenki játszott mindenkivel, hogy aztán az ott elért eredmények alapján osszák a mezőnyt három kategóriára. A csoportok 1-2. helyezettjei az Open-be, a 3-4. helyezettek az Advanced-ba, míg az 5-6. helyezettek az Intermediate-be kerültek.

Balázs egy hazai játékos ellen kezdte meg a szereplését, és rögtön bele is szaladt egy hosszabbításos mérkőzésbe. Ellenfelének meccslabdája is volt, de a végén 12:10 arányban győzni tudott a friss magyar férfi páros OB győztes. Jómagam egy francia játékos ellen léptem pályára, és legnagyobb meglepetésemre 11:0-ás végeredményt írhattam a mérkőzéslapra. Mindkettőnkről lekerült tehát a teher, mert már az első fordulót követően biztossá vált, hogy nem távozunk győzelem nélkül a spanyol fővárosból.

A csoportmeccsek aztán viszonylag gyors egymásutánban pörögtek, túl sok pihenő nem volt közöttük. Balázs tudása legjavát hozva első győzelméhez további hármat tett hozzá, olyan játékosokat is legyzőve, akikről ránézésre azt gondolta, hogy túl nagy falatok lesznek. Eredményes játékának köszönhetően csoportja 3. helyét szerezte meg, így az Advanced kategóriába került.

Havasi háttal fehérben

Ami engem illet, szerencsére egyik győzelem jött a másik után, így egészen az utolsó csoportkörig veretlen voltam. Ott aztán a hazaiak egyik üdvöskéjének trükkös szerváit nehezen tudtam kezelni, minek köszönhetően begyűjtöttem első vereségem, de azzal, hogy a csoportomban a 2. helyen zártam, és hogy ily módon az Open kategóriába kerültem, messze túlteljesítettem az előzetes várakozásaimat.

A csoportkörök után az egyes kategóriákban kétvereséges tabellákra sorsolták a játékosokat a szervezők. Balázs ezen a tabellán vereséggel kezdett, de az alsó ágon ezt követően sikerült egy újabb mérkőzést nyernie. Érdekesség, hogy ugyanazzal a spanyol versenyzővel került szembe, akivel az első csoportkörben egyszer már összecsapott. Hosszabbításra ezúttal szerencsére nem volt szükség: ez a második összecsapás lényegesen simábbra sikeredett az elsőnél. Ezt követően egy helyi, civilben teniszedzőként tevékenykedő játékos jelentette a végállomást Balázs számára, aki így a 7-8. helyen végzett az Advanced kategóriában. (Amint egy versenyző elérte a két vereséget, véget ért számára a megmérettetés, így nem került minden helyezés kijátszásra).

Nekem sajnos nem sikerült mérkőzést nyernem az Elimination szakaszban, de mindkét ellenfelem ellen sikerült értékelhető produkcióval előrukkolnom. Egy 11:6-ra és egy 11:7-re elveszített mérkőzést követően búcsúztam az Open-től, így a 9-12. helyen zártam a tornát.

Szent-Andrássy Márk szemben pirosban

Szombaton a páros küzdelmekkel folytatódott a Spanish Open. A versenynap elején egy spanyol és egy máltai kettős ellen is győzni tudtunk hat fős csoportunkban (a lebonyolítás a férfi egyeshez hasonlóan történt), így már a nap elején biztossá vált, hogy legrosszabb esetben is az Advanced kategóriában folytathatjuk. Az utolsó három csoportmeccsünket aztán sajnos elveszítettük. Reális győzelmi esélyünk három ellenfelünk közül talán egy ellen lett volna, ám Kinál Zoli spanyol hasonmása és cimborája végül túljártak az eszünkön. Érdekesség, hogy farkasszemet nézhettünk többek között a tollaslabdás berkekben igencsak ismert Ernesto Velazquezzel (megnyerte például a magyar nemzetközi tollaslabda tornát is), aki hozzám hasonlóan a lúdtollból készült labdát szintén a lyukacsos műanyag játékszerre cserélte.

Az Advanced kategória Elimination szakaszának első fordulójában igencsak meglepődtünk akkor, amikor megpillantottuk ellenfeleinket. Két olyan játékos ellen kellett ugyanis megmérkőznünk, akik férfi egyesben egyaránt az Open-be kerültek, ahol ráadásul szép eredményeket értek el. A pénteki versenynap viszont kissé megviselte őket, így egy kiváló mérkőzést tudtunk játszani ellenük. Az esélytelenek nyugalmával megvívott csatából végül kis híján mi jöttünk ki győztesen. 10:9-nél meccslabdánk is volt, amit sajnos nem sikerült értékesítenünk, míg végül 12:10 arányban vereséget szenvedtünk.

Ezt követően ismét „Kinál Zoliék”-kal hozott össze minket a sors, akik sajnos másodjára is túl erősnek bizonyultak. Látszott, hogy kifejezetten erre a számra készültek, a páros ütéseik lényegesen jobbak voltak a mieinknél, így hiába nem voltak éppen a legatletikusabb alkatú kihívók, kétszer is felül tudtak múlni bennünket. A kategóriát így a 9-12. helyen zártuk.

Összességében elmondható, hogy nagyon jól éreztük magukat. Az idő kifogástalan, a szervezés kiváló volt, nem is beszélve a parádés labdamenetekről és az elért eredményekről, így abszolút pozitív élményekkel, érzésekkel térhettünk haza. No és persze rengeteg tapasztalattal, valamint elképzeléssel, hogy miben kellene még fejlődnünk, hogy a legjobbak közé kerüljünk. Bízom benne, hogy jövőre is megadatik ez az élmény, és esetleg egy még nagyobb létszámú magyar különítménnyel egyetemben vehetünk részt ezen a kiváló eseményen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.