Újra pickleball labda pattogásától volt hangos Bóly!

A hétvégén 101 fő részvételével elrajtolt az idei Országos Pickleball Bajnokság. Alig várta a hazai pickleball társadalom, hogy közel fél éves szünet után ismét felvehesse a „bajnoki ünneplős szerelését”.

A baranyai Bólyban tartott versenyen a Szövetség legnagyobb örömére ismételten megdőlt a nevezési létszám. Ez volt továbbá az első olyan OB forduló, ahol immár 3 nemzet képviselője is jelen volt, hiszen a magyarok mellett Szerbiából és Kanadából is érkeztek játékosok.

Nézzük részletesen mi történt az egyes versenyszámokban:

Férfi egyéni: A verseny előtt mindenki ludovikás házi csatát várt Szent-Andrássy és a szerb Radjenovic között. A kiemelkedő tudású játékosok a vártnál kicsit nehezebben ugyan, de egyenes ágon jutottak be a döntőbe. A frissen kinevezett szövetségi kapitány, Miklós volt az egyetlen, aki meg tudta nehezíteni a nagyágyúk dolgát (Uros ellen sokáig vezetett a csoportmeccsek során, végül 11-9-re kapott ki. Márk ellen 7-4-nél 3 pontos előnyben is volt, de innen Márk 7 pontot csinált zsinórban). A döntőben a szerb fiú gyorsan magához vette a kezdeményezést és 9-2 után nem hagyta, hogy 3 pontnál közelebb lopózzon ellenfele. Végül 21-15-re diadalmaskodott. Mivel azonban Uros eredménye csak a csapatversenyben számít, így Márk gazdagodott a 100 bajnoki ponttal. A harmadik helyért a nap folyamán jobbik arcát mutató Miklós és a helyiek kedvence Budás csapott össze. A mérkőzésen Budásnak begörcsölt a lába, így Miklósnak elég volt „Tá-Ti-Tá”, azaz „hosszú-rövid-hosszú” „zenei” kombinációval szétzilálni ellenfelét, megszerezve ezzel az egyéni bronzérmét.

Az alacsonyabb, 3.0-s kategóriában minden a friss bólyi, illetve sopronkövesdi új igazolásokról szólt. A ki-ki meccsek végén végül „hazai döntőt” láthatott a nagyérdemű. A verseny végén Horváth Tamás örülhetett Weisz Balázs nagy bánatára. Arról pedig, hogy ne sajátítsa ki a hazai csapat a teljes dobogót, végül Török Bence gondoskodott, aki egy szép bronzzal gazdagabban térhetett haza.

Női egyéni: Egyszerű volt a képlet hiszen az olvadós cukorkához hasonlóan elfogytak a versenyzők a kategóriából. Két fiatal tehetségünk Szeli Fruzsi és Takács Flóra nevezett ugyanis csupán az elit kategóriába. A versenyt eldöntő 2 szettes összecsapáson Fruzsi taktikusan lejátszotta a pályáról az ekkor még kissé idegesnek tűnő Flórát (11-5,11-8), így az ő nyakába került az aranyérem.

Az alacsonyabb kategóriában Kovács Barbara és Anja Vucenovic kiemelkedett a mezőnyből. Velük csupán Stréb Petra tudta valamelyest tartani a tempót. A sorsolásnak köszönhetően Kovács már az elődöntőben találkozott Vucenoviccal. Ez a mérkőzés okozott némi nehézséget csupán az aranyhoz vezető úton (11-5). A másik elődöntőben a jó barátnők közül Petra fektette 2 vállra a szívós Rétházit (11-7), hogy sima döntő és bronzmeccset követően alakuljon ki a Kovcás-Stréb-Vucenovic sorrend.

Férfi páros: A kétszeres címvédő Takács A./Bőhm kettős különvált idén, valamint a Nedic/Radjenovic kettős is nevezett a fordulóra, így igazán parázs csatákra volt kilátás. Nem is kellett csalódniuk a nézőknek. Történt ugyanis a csoportmeccsek során, hogy a Takács A./Budás kettős kiütötte az újonnan összeállt soproni Divós/Tarr kettőst (11-4). Rögtön ezt követően Tarrék javítottak, mert parádés játékkal tönkreverték a végső győzelemre is esélyesnek tartott Bőhm/Miklós kettőst (11-3) bebiztosítva ezzel továbbjutásukat. Bőhmék az óriási pofon után úgy kóvályogtak a teremben, mint Kovács „Kokó” István élete legrosszabb estéjén. Egyetlen esélyük maradt, mégpedig 11-4-nél jobban megverni Takácsékat. Azt azóta sem tudjuk, hogy pontosan mi történt a mindent eldöntő mérkőzésen, de változatos taktikával, koncentrált játékkal 11-1-re „leamortizálták” Budást és Takácsot. A másik ágon viszonylag egyszerű volt a képlet, csupán az első és második sorrendjét kellett eldönteniük a magyar, illetve a szerb párosoknak (végül Kinálék 11-8-ra nyertek). Bőhm és Miklós annyira felszívta magát Budásék ellen, hogy az elődöntőben könnyedén nyertek Urosék ellen (11-5). A másik elődöntőben óriási labdameneteket követően parázs csata alakult ki, melyet egy hajszállal Szent-Andrássyék nyertek (11-9). A döntő az első felében volt csupán izgalmas (5-4), mert utána Miklósék magasabb fokozatba kapcsoltak és nem adtak további pontot ellenfelüknek.

Az alacsonyabb kategóriában is impozáns mezőny gyűlt össze, így nehéz lett volna borítékolni a dobogósok kilétét. Sajnos egy adminisztratív hiba miatt a szervezőbizottság rossz párost juttatott tovább, így csupán a Tárnoky/Weisz kettős jóindulatán múlott, hogy nem kellett újra játszani a teljes egyenes kieséses szakaszt. A versenybizottság a páros nagyvonalúságát Fair play díjjal jutalmazta. A verseny végül a sopronkövesdi szurkolók legnagyobb örömére a Farkas/Török kettős győzelmével zárult. Mögöttük a bólyi, illetve szombathelyi juniorok, azaz a Schmidt/Mayer és Magyar B./Dobos kettős végzett.

Női páros: A tavalyi bajnok Felsőbüky/Takács F. mellett egyértelműen az Ambrus-Rácz/Szabó H. kettős tűnt a forduló esélyesének. Szakértőink érdeklődve várták még a Pestuka/Almádi-Székely kettős „hivatalos” bemutatkozását is. Az izgalmakat kedvelőknek kicsit csalódniuk kellett, ugyanis Szabóék annyira jól játszottak, és „lőtték át” mindegyik ellenfelük kettős fedezékét, hogy legszorosabb meccsükön is csupán 6 pontot tudott hozni rajtuk az ellenfél. Nem is lehetett más, mint arany a jutalmuk. A szitává lőtt seregnek az ezüst és bronzéremért való küzdés maradt. Ebből legjobban Felsőbükyék jöttek ki megszerezve az ezüstöt, míg harmadik lett a Szeli F./Jármer kettős. Pestukáéknak ugyan sikeres volt a bemutatkozás, de egyelőre várni kell még arra a nemesfémre.

A 3.0-s kategóriában sokkal nagyobb izgalmak voltak, hiszen már a csoportmeccsek során borult a papírforma és a legnagyobb végső esélyesnek kikiáltott Falusiné/Hoffmanné kettős meglepő vereséget szenvedett a Vucenovic/Djukic szerb kettőstől (12-10). Nem tudjuk, hogy a Húsvét közelsége miatt, vagy ez egy ilyen év lesz, de ebben a kategóriában is akkora feltámadást láthattunk, hogy jövőre lehet, hogy ez is piros betűs ünnep lesz Bólyban. Magdiék annyira felhúzták magukat, hogy végig száguldottak a mezőnyön és egy bólyi házi döntőt követően (11-5-re verték az Erb/Rétházi kettőst) arannyal térhettek nyugovóra. A harmadik helyen a Vucenovic/Djukic kettős a címvédő Fekete/Fodor kettőst verte.

Vegyes páros: A valaha volt legerősebb mezőny gyűlt össze a vegyes párosoknál. Már a legjobb 8 közé kerülés sem nézett ki egyszerűnek néhány párosnak. A csoportmérkőzések során összekavarodtak a szálak, hiszen Takács A. és Ambrus-Rácz lesimázta a címvédő Bőhm/Takács F. kettőst (11-6). Közben kiderült, hogy a többi csoportban is van fennforgás bőven (Falusi/Budás – Miklós/Szeli F. 11-4). A „C” és „D” csoportban óriás körbeverések (Bodáék és Radjenovicék így idő előtt búcsúzni kényszerültek) csak, hogy a legfőbb dolgokat említsük. Ezt követően jött egy újabb feltámadás, mert a címvédő fair-wayes kettős remek játékkal előbb Budásékat, később Szent-Andrássyékat verve masíroztak a döntőbe. Ezen az ágon említsük meg, hogy Tárnoky és Hoffmanné olyan parádés szériát kaptak el, hogy még a NASA űrhajósai is csettintettek egyet a műholdfelvételeket nézve. A másik ág izgalmasabbra sikerült, mert a Papp/Borgares magyar/kanadai kettős kiélezett csatában fektette két vállra Miklósékat.  A döntő óriási küzdelmet hozott, hiszen előbb Bőhmék mentek el hibátlan játékkal 8-3-ra, hogy a térfélcserét követően pillanatok alatt „tékozolják el” előnyüket és legyen 10-8 Pappéknak. Egy jókor jött időkérés után sikerült stablizálni Bőhmék játékát, így 14-12-nél először jutott meccslabdához a címvédő. Flóra egy „pimasz” ATP -vel (Around the post – háló melletti elütéssel) próbálkozott, de csak a „post-ig” jutott. Ezt követően kiegyenlítettek Zsuzsáék, így iagzán izgalmas végjáték alakult ki. Végül ötödik meccslabdájukat kihasználva 17-15-re nyertek Flóráék bezsebelve ezzel a győztesnek járó 100 pontot. A harmadik helyért Miklósék komoly csatát vívtak Szent-Andrássyékkal és végül 13-11-re nyertek.

Az alacsonyabb kategóriájú vegyes elég népesre sikerült, hiszen 29 pár mérte össze tudását a hétvége során. Köztük több kiemelkedő páros is szerepelt a versenyen. Öröm volt nézni az Erb/Mátyus, a Rétházi/Weisz, a Cseténé/Horváth T. bólyi, vagy a Horváth R./Ferencz szombathelyi, vagy a Kovács B./Farkas T. sopronkövesdi párosok játékát. Végezetül kövesdi nyakakba került az arany, így Kovács Barbara kimaxolta hétvégi teljesítményét és a női egyéni után vegyesben is hozzá és párjához került az aranyérem. A vasballos különítmény sem maradt szomorú, hiszen Ferenczék ezüsttel ajándékozták meg a nyugati várost. A bólyi bronzcsatát hajszállal, de Weiszék nyerték, aki szintén két éremmel é egy fair play díjjal térhetett haza.

 

Folytatás május végén az első szenior fordulóval!

Pickleball – Játék MINDENKINEK!!!

Országos Pickleball Bajnokság 2024 összetett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.